Frequently Asked Question
What Emergency Equipment Must a Commercial Truck Carry?
Under 49 CFR 393.95, each truck, truck tractor and bus must carry a properly rated, charged and securely mounted fire extinguisher and warning devices for stopped vehicles. Non-placarded power units need one 5 B:C extinguisher or two 4 B:C units, placarded hazmat units need 10 B:C, and warning devices are three reflective triangles or at least six fusees.
Fire extinguishers (49 CFR 393.95(a)).
- A power unit transporting placarded hazardous materials needs an extinguisher with a UL rating of 10 B:C or more.
- Other power units need one extinguisher rated 5 B:C or more, or two extinguishers each rated 4 B:C or more.
- Each extinguisher must be labeled with its UL rating.
- It must have a visual indicator showing whether it is fully charged.
- It must be filled, readily accessible and securely mounted against sliding, rolling or vertical movement.
- It must use an agent that does not need protection from freezing.
- The fire extinguisher rule does not apply to the driven unit in a driveaway-towaway operation.
Warning devices for stopped vehicles (393.95(f)). One of these options:
- Three bidirectional emergency reflective triangles meeting Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 125.
- At least six fusees, plus any additional fusees needed to meet 49 CFR 392.22.
Other warning devices may be used in addition to, but not instead of, the required devices.
Flame-device restrictions (393.95(g)). Fusees and other flame-producing signals may not be carried on vehicles transporting Division 1.1, 1.2 or 1.3 explosives, on cargo tank vehicles used for Division 2.1 flammable gas or Class 3 flammable liquid (loaded or empty), or on vehicles using compressed gas as fuel.
Inspection link. Emergency equipment is one of the items a driver must be satisfied is in good working order before driving under 49 CFR 392.7(a), and it is listed on the driver vehicle inspection report under 49 CFR 396.11.
Learn Laws® is a training company, not a law firm. This FAQ is general information, not legal advice.
References
We are not a law firm. The information on this website is for informational purposes only and may not be up to date. Always consult a licensed attorney for personalized legal advice.